Descriere

Se numește suflet, încăpere aceea circulară care pare mică dar are de fapt spațiu nelimitat. O iluzie optică e sufletul. E adânc. Are pereți moi îmbrăcați în piele. Nu are o formă perfectă; este ușor neregulat și destul de zgâriat în interior. Trăiesc la mine în suflet vreo șapte-opt oameni și-un Dumnezeu. Miroase a scorțișoară mai tot timpul acolo.

Într-un colț, chinuite de durerile facerii se nasc gândurile și sentimentele. După ce vor crește mari vor popula întregul suflet. În colțul opus (firește, sufletul meu nu are colțuri, cum am zis, dar e mai ușor să explic elementele spațiale folosindu-ma de acest termen) se află un proiector, care proiectează imagini pe perete. Imagini calde și vii — amintirile. Nu toate sunt calde și vii, dar împreună ele toate au sens; iar ceea ce are sens e cald și viu.
Sufletul meu nu are ferestre, nu știu exact de ce, dar nu m-am gândit niciodată că ar avea nevoie. Ferestrele lui sunt inimile celor șapte-opt oameni care trăiesc acolo. Nu are uși. Ar fi teribil de periculos să aibă oricine acces. Toți locuitorii sufletului meu s-au născut și au crescut din suflet, nu au intrat în el în vreun fel.
Sentimentele mai fac dezordine câteodată, dar în mare parte e ordine și liniște în suflet. Mai apar ocazional, sau chiar des (în funcție de sezon) paraziții (frica și deznădejdea) care vor cu orice preț să îmi îmbolnăvească gândurile.
Deobicei reușesc să îi omor la timp, dar uneori produc pagube mari în suflet. De acolo se trag zgârieturile de pe pereți. Dar nu și cele adânci. Alea sunt la oameni care au locuit odată în suflet, de fapt doar niște nomazi care voiau să închirieze încăperea pentru o scurtă perioadă. N-au stat prea mult dar au lăsat dezordine și daune în urma lor. De atunci nici nu mai închiriez, se merită prea puțin.
Deci, ca să recapitulăm, sufletul meu e o încăpere circulară în care locuiesc șapte-opt oameni și-un Dumnezeu.

— Rachela

 

image

2 thoughts on “Descriere”

  1. “…dar în mare parte e ordine și liniște în suflet. Miroase a scorțișoară mai tot timpul acolo.” …ei, minunat! E sarbatoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *